Slår et slag for kortreiste ferier

Square

— Vi kan også få autentiske opplevelser i eget land, mener idéhistoriker Magnus Helgerud. Han har reise som spesialfelt, og er forfatteren bak boka ”Si meg hvor du reiser”. 

Helt fra han var liten, har han vært fascinert av reiselitteratur og reise. – Allerede som gutt slukte jeg klassikere som Kon Tiki og Jorda rundt på 80 dager, og mine favoritthistorier i Donald-bladene var alltid de som foregikk langt borte fra Andeby.  

Da Helgerud valgte idéhistorie som fag, valgte han å se nærmere på feltet knyttet til reise og turisme. — Det er mange som forsker på turisme, men det er ikke så mange som driver med denne typen historisk forskning på reiser og moderne turisme, forteller Helgerud. 

Mens turismens spede begynnelse startet med det britiske aristokratiets dannelsesreise på 1700-tallet, var det først de siste 50-, 60- og 70-årene turisme og det å reise på ferie skjøt fart. 

— Det var først da veldig mange flere hadde råd til å reise utenlands, forklarer Magnus Helgerud.

Bortlengsel

Ordet ferie kommer av det latinske feriae, som beskrev en dag man ikke driver handel på – altså en dag hvor man gjør noe annet enn det man pleier. Helgerud mener derfor turismen i bunn og grunn handler om å komme bort fra det vante og kjente. Selv kaller han det ”bortlengsel”. 

For hjørnesteinen i moderne turisme handler om å sanse, mener idéhistorikeren. — Å se, smake, lukte og høre noe annet enn det vi gjør i det daglige, er selve grunnen til at vi stikker av for en stakket stund. 

— Men hvis vi reiser til Italia og omgir oss med nordmenn, blir det ikke helt som å komme bort likevel. Så dette med å omgås de lokale og bli en del av hverdagen deres, er noe som motiverer oss til å reise. Spørsmålet er om vi klarer å komme helt innpå. 

”Live like a local”

Det å feriere autentisk og bo og oppholde seg samme steder som de lokale gjør, er det imidlertid reiseselskaper som ønsker å hjelpe oss med. Nettsiden Airnbn reklamerer med å gi deg som reisende en mulighet til å oppleve et sted som om du bor der. 

Mens utvalgte lokalbeboere deler sine beste tips til lokale opplevelser gjennom appen og guiden ”Spotted by locals” , finnes det apper som Boookalocal og Showaroud som gir deg muligheten til å booke en lokalkjent person som guide. Selv gruppereiseselskapet G Adventures tilbyr konseptet ”local living”, der du som reisende går undercover og oppdager hvordan livet leves der du drar. 

Og disse genuine reiseopplevelsene vil vi gjerne vise frem, i følge Helgerud.  

Statussymbol   

— Det er veldig sjelden folk viser frem sitt siste innkjøp, men folk viser seg gjerne frem gjennom sine reiseopplevelser, mener han. — Reiseopplevelser er blitt et statussymbol. 

Idéhistorikeren er derfor skeptisk til at virtual reality-turisme kan bli en reell redningsplanke for det mer miljøproblematiske perspektivet ved turisme. — Det spørs hvor mye opplevelse det er i dette. 

— Vi nordmenn har mye penger og fritid, og det setter oss i stand til å reise. Og vi viser det altså mer enn gjerne frem i sosiale medier. Men Facebook-oppdateringer og Instagram-delinger til sides. – Vi reiser ikke bare for å skryte, mener Helgerud. 

— I det store og hele tror jeg ikke at folk tenker at ”nå skal vi på ferie, og må dra et sted vi får mange likes”, mener idéhistorikeren. 

Off line-ferier 

En av de siste trendene innen reise, er off line-ferier – at man regelrett betaler for å slippe å være pålogget. Det blir vanskeligere og vanskeligere å logge av. På hytta har man gjerne wifi og i det minste telefondekning. 

— Det er jo litt spesielt at noen velger å betale ti tusenvis av kroner for å bli fratatt det man holder på med hver dag. Men det er jo et tegn på at det begynner å bli litt mye av det gode. 

Selv innrømmer Helgerud at han gjerne kunne tenkt seg å prøve off line-ferie. Men får han velge, går ferien aller helst til et sted ved havet – og Italia. 

— Italia har blitt mitt andre hjemland, sier den nybakte forfatteren. 

Kortreiste ferier

Likevel vil Helgerud først og fremst slå et slag for den kortreiste opplevelsen. 

— Det er et ordtak som sier ”Reise er det eneste du kan kjøpe som gjør deg rikere”.  Men det sier ikke noe om hvor langt reisen skal gå for at du skal kunne vokse på opplevelse, mener Helgerud. 

— Det er ikke slik at man må reise jorda rundt flere ganger! Det er store forskjeller i Norge også, både i landet og i lynnet blant befolkningen.

Hans klare oppfordring er: Reis gjerne mer i eget land, ja, eget fylke også. Her møter du også historier og mennesker som kan gi andre perspektiv.

Skrevet på oppdrag for VG.no mars 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *