Jane Austens Bath

Square

Den britiske forfatteren Jane Austen sto bak en rekke sentrale litterære verk. Flere av disse har handling fra Bath og for en ekte Jane Austen-fan, hører dermed et besøk i Bath med! 

I alt to av Jane Austens seks romaner har handling fra Bath, og byen er nevnt i hver eneste av hennes utgivelser. Akkurat hva Jane Austen mente og tenkte om Bath er kanskje ikke helt kjent, men det er liten tvil om at det som den gang var Englands mest berømte ferieby inspirerte forfatteren i sin tid. 

Første gang forfatteren Jane Austen besøkte Bath skal ha vært i 1797, da hun sammen med sin mor og søster bodde der i hele seks uker. Senere flyttet familien dit for noen år, men det antas at det allerede var hennes første besøk som begynte å inspirere henne som forfatter. 

Bath er kanskje først og fremst kjent som spabyen, med spaanlegg bygget av romerne allerede rundt år 75 e.Kr. og senere sterkt preget av den georgianske sosieteten i form av en rekke arkitektoniske perler. Bath var på sett og vis først og fremst en ferieby i to viktige historiske epoker, og fortsetter å være det, den dag i dag. 

Men Bath bærer også et tydelig litterært preg, merket av Jane Austens ånd og romanene som har utspring i byen. Med elegante bygninger, lekre hager og parker, tradisjonsrike serveringssteder for «afternoon tea» og den historiske «Bath Bun», er dette et koselig sted å legge turen for de aller, aller fleste. Ikke minst for Jane Austen-fans, som kan vandre i forfatterens fotspor. 

Selv  startet jeg dagen tidlig morgen med en rusletur i den elegante parken Parade Gardens ved elven Avon. Med et tre utformet som en oppslått bok og fjærpenn, var det liten tvil om hvem som var inspirasjonen for denne gartneren. Men også ved Royal Crescent, der jeg hadde fått vite at Jane Austen hadde for vane å legge søndagsturene sine, var det ikke vanskelig å forestille seg hvordan sosieteten med sine flotte kjoler spaserte gatelangs på brosteinen i Bath på sin tid.

Jane Austen har lagt spor etter seg flere steder i byen, både for hvor hun har bodd og  der hun har vandret og danset. Dette er steder besøkende kan oppsøke og slik se en ny side ved forfatterens liv og romaner. 

Her er seks forslag til hvordan du kan oppleve Jane Austens Bath:

Jane Austen-festival

For en ekte Jane Austen-fan, er det nærmest ”et must” å besøke Bath. Beste tid å gjøre det på, er selvsagt under Jane Austen-festivalen. Denne finner sted hver september, der man i ti dager vil kunne oppleve konserter, samtaler, guidede turer, workshops og vandringer i ekte Jane Austen ånd. 

Jane Austens eget senter

Men Bath kan besøkes hele året, og selvsagt også da i ekte Jane Austen-ånd. Start med et besøk på Jane Austen senteret i Gay Street. Her får vi vite mer om forfatteren og hennes familie, samt om byen og hvordan samtiden var den gang da. Det er omvisning på senteret hver halvtime, der en tidsriktig kledd guide forteller om Jane Austens liv og forfatterskap, før det blir anledning til å gå litt rundt i museet og ta en titt på gjenstandene som stilles ut der. 

Jane Austen-opplevelser

Legg spaserturen til Royal Crescent, der Jane selv ofte la sine søndagsturer. Stopp innom Assembly Rooms, der den georgianske sosieteten i sin tid arrangerte ball, også disse nevnt i Jane Austens bøker. Pass på å få med deg Fashion Museum i samme bygning og se alt fra historiske georgianske kjoler til eksempler fra dagens motebilde. Ta en pust i bakken på The Pump Room, der du kan nyte Jane Austen-inspirert afternoon tea i elegante omgivelser. 

I Jane Austens fotspor

For den som vil bli guidet rundt i Jane Austens Bath, tilbyr Photo Tours in Bath en pakke der du i løpet av et par-tre timer guides rundt til Jane Austens ulike adresser i Bath. Dere besøker da også steder som nevnes i blant annet Northanger Abbey og lokasjoner i ulike filmatiseringer av hennes romaner. 

Du kan også laste ned appen ”In the footsteps of Jane Austen” som guider deg rundt til høydepunktene i Bath, samtidig som du lytter til utdrag fra Jane Austens bøker og brev. 

Der Jane Austen bodde

Men om du foretrekker å vandre rundt på egen hånd, kan du selv finne frem til adresser der Jane Austen bodde i sin tid. Imidlertid er det kun et hus i Bath som skilter med at Jane Austen en gang bodde akkurat der, og det finner du ved inngangspartiet til No. 4 Sydney Place. 

Andre adresser hun og familien bodde på, er i No. 25 Gay Street, der Jane Austen bodde sammen med moren og søsteren etter farens død, No. 13 Queen Square, som i dag er grøntområde og Trim Street, som var det siste området Jane Austen og familien bodde. 

Bo på Jane Austen-vis  

På Francis Hotel Bath bor du sentralt og med kort gange til Jane Austen Center og omtrent midt mellom Royal Crescent og Roman Baths. 

Mr. Darcy’s Abode er et syv roms stort hus i georgiansk stil og Three Abbey Green har en egen Jane Austen-avdeling. 

Ettersom Jane Austen også likte så godt å spasere utenfor Royal Crescent, er et opphold på det fem-stjerners hotellet Royal Crescent Hotel er også godt innenfor Jane Austens ånd. 

Tekst og foto ved Mette Solberg Fjeldheim. Levert august 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *