Å utgi bok selv er ikke et «one woman show» 

Square

Å utgi bøker selv krever mye egeninnsats. Men det er ikke et one woman show, selv om det kan fremstå slik. For å skape et godt produkt jeg kan stille meg bak kreves drahjelp fra flere hold. 

Det kan sikkert fremstå ensomt, og kanskje litt rart, å jobbe for seg selv, for den som står på utsiden. Men sannheten er at jeg er slett ikke alene, selv om jeg utgir mine egne bøker helt solo. 

Jeg har riktignok researchet, skrevet, fotografert, designet, publisert, solgt og markedsført min siste ebok Andalucía på 1-2-3. Kulturen, maten, tradisjonen helt selv. Jeg har også skapt produktet, salgskanalen og publiseringsløsningen gjennom mange år. Min første utgivelse var denne – som ble utgitt første gang i 2016 – og som siden den gang har kommet i flere utgaver.

Jeg tar ansvaret fullt ut selv  – likevel står jeg langt fra alene bak dette produktet. 

Først og fremst har jeg denne gang fått støtte fra EU-fondet FEDER, som har gjort dette omfattende prosjektet til en realitet. I tillegg har jeg fått bistand fra Turistkontoret i Andalucías og Spanias turistkontor i Norge. Det har ikke bare gjort det praktisk mulig å gjennomføre reisen – det har også fungert som en døråpner og gitt meg muligheter innsikt og til å møte gode kilder. 

Ikke minst: Med deres støtte i ryggen har jeg følt meg trygg på at det jeg driver med har verdi. Selv om jeg i bunn og grunn godt vet det selv. For alle som har kjøpt mine tidligere ebøker har bidratt til at jeg selv nå  – etter hele åtte år som selvpublisist av egne ebøker – kan erkjenne at jeg har skapt noe som funker og er til nytte for den som til syvende og sist kjøper produktet.

Endelig begynner jeg å stå trygt i det jeg har famlet, fomlet og forsket meg til over så mange år. 

Sist, men ikke minst: Min siste e-bokutgivelse om Andalucía ville ikke blitt det den ble var det ikke for menneskene jeg har møtt, opplevelsene jeg har hatt og de bøkene jeg har lest. Det er mange jeg takker i etterordet i boka, med god grunn. 

Forordet kan du lese her

Først og fremst har mitt reisefølge og tolk på denne rundreisen i Andalucía – Trinidad Blanco – vært helt avgjørende for min forståelse av både intervjuobjekter, men også lokalkultur. Jeg har også møtt et større knippe guider og kunnskapsrike nøkkelpersoner: 

Som Eugenia i Alcalá la Real, José og Fernando i Las Alpujarras og José i Écija, Victoria i Palma del Río, Sabrina i Jerez de la Frontera, Luisa i Cádiz, Manuel i Granada og Manuel i Alcaudete Juan i Réstabal, Catherine og Francis Nigüelas, Andrea i Vélez de Benaudalla og Pedro i Fuente Victoria – og enda flere. 

Takket være forfattere, journalister og forskere før meg, som har skrevet og fått utgitt både historisk sakprosa, kokebøker og skjønnlitteratur, har jeg kunnet ikke bare lese meg opp før avreise, men også gå til faktasjekk i etterkant om det var noe jeg lurte på. (Kildeliste er inkludert i eboka).

Jeg har hatt teksten til språkvask og gjennomlesning hos erfaren redaktør, samt fått språklig sjekk av navn og spanske ord hos Spanias turistråd i Norge. Karen Astrid Smith Sand hos Spanias Turistråd har også lest hele boka, og dette er hennes tilbakemelding, slik hun delte det på Instagram:

For ikke å snakke om den engasjerte heiagjengen som har fulgt meg både på reise og i arbeidsprosess på sosiale medier @reiselykke og «in real life». Den entusiasme som har blitt meg til del har vært helt uvurdelig. 

Så nei, dette er ikke et «one woman show». Dette kan jeg bare få til i fellesskap med andre. Ikke minst takket være kundene som ønsker mine produkter velkommen.  🙏🏽

Les også Mot til å skrive – og utgi egne ord

PS: Bildet øverst i dette innlegget er av meg med min tolk og mitt reisefølge i Andalucía, Trinidad Blanco. Bildet under er en collage av mange av de jeg har møtt og snakket med rundt omkring i Andalucía.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *