Hun reiste rundt verdens lengste grense 

Square

Sosialantropolog og forfatter Erika Fatland (34) har reist langs hele den Russiske grense, gjennom i alt 14 land. Men er det ett av disse landene hun vil anbefale, er det Georgia.

— Det har alt! Flott natur, med Europas høyeste fjell, strender, god mat og vin og veldig hyggelige og impulsive innbyggere, forteller Erika Fatland entusiastisk om sitt definitive favorittland i dette området. 

Den omfattende reisen begynte med at hun drømte at hun gikk langs en lang, rød strek på et kart, fra land til land. Nord for denne streken lå Russland. Da hun våknet, tenkte hun at idéen om å reise langs Russlands grense var for god, at noen måtte ha gjort denne reisen før henne og alt skrevet en bok om det. Men den gang ei! 

Drømmen ble til virkelighet: i alt 259 dager på reise rundt verdens lengste landegrense, ble til den omfattende og kritikerroste boken Grensen, på over 600 sider. 

Fascinasjonen for Russland

— Min fascinasjon for Russland begynte lenge før mitt første besøk i landet. Det startet med et ønske om å lære språk. Og skal man lære et språk, må man være i landet, mener Erika Fatland.

Til tross for tidligere reiser til Russland, er det likevel mange av landene rundt hun har et tettere forhold til, mener hun selv. Det er blant annet som et resultat av denne reisen hun gjorde rundt Russlands grenser.

— Det er vanskelig å fatte hvor stort Russland egentlig er, bare ved å se på et kart, sier hun. 

— Å reise rundt landet, gir et bilde på hvor stort og mangfoldig det er – og ikke minst hvordan Russland har påvirket nabolandene. Mange er preget direkte av naboforholdet. Norge er det eneste landet av disse som ikke har vært i krig mot Russland. Det sier ganske mye om hva det vil si å være Russlands nabo, sier Fatland. 

På padletur med pappa  

For å gjennomføre reisen gjennom alle 14 landene, måtte hun reise på ulike måter. I løpet av to langreiser, reiste hun mest alene, men også på gruppeturer, før hun avsluttet siste etappe sammen med sin far, padlende i kajakk langs den norske grensen mot Russland. 

— Jeg anså denne delen som selveste sjarmøretappen. Men det var før jeg tok innover meg at jeg jo ikke har padlet før. Det tok på både i motvind og motstrøms. Åtte dager i alt, der vi padlet i fire dager opp Pasvikelva og gikk resten av ruta til fots.

— Jeg hadde ikke fått til denne turen uten pappa. Han har padling og friluftsliv som sin ”religion”. Han hadde det helt supert og var i perlehumør. Mens jeg hadde tenkt endelig å lære litt om friluftsliv, var det han som fikset alt: satte opp telt og ordne alt det praktiske underveis. Om jeg foreslo å hjelpe, ristet han bestemt på hodet. Da ville det ta for lang tid. Det var som å ha en assistent med på tur.

Håp for alderdommen  

Men det gjorde nok også godt å få litt hjelp, for de aller fleste reisene ble gjort alene. 

— Å reise alene blir til tider ensomt, og du har ingen avlastning, forteller Fatland. 

Et par steder måtte hun imidlertid reise sammen med andre på gruppetur. 

— Selv om det ikke er min type ferie å reise på gruppetur, møter man gjerne fascinerende folk i slike sammenhenger, kanskje spesielt på de mer eksentriske turene, sier Fatland. 

Som turen gjennom Nordøstpassasjen. Det var også et økonomisk spørsmål: — Jeg kunne jo ikke akkurat chartre min egen cruisebåt! sier Fatland om det. 

—  Jeg hadde riktignok sett for meg at det var en pensjonisttur jeg skulle reise på. Men ikke at medpassasjerene var  gamle!  

— Damen jeg delte lugar med, Elie, var 85 år gammel. Det var så inspirerende! Det fylte meg med håp på vegne av egen alderdom. Folkene jeg reiste med hadde vært overalt! Jeg var for eksempel den eneste som ikke hadde vært i Antarktis, ler Fatland. 

Verdens verste diktatur

Også reisen i Nord-Korea var på gruppetur. — Der var det spesielt fascinerende å betrakte gruppedynamikken, hvordan vi reagerte ulikt i forhold til regler og hendelser underveis. 

Er det ett land hun ikke vil anbefale noen å besøke, eller som hun sier, ”med mindre du har en sterk fascinasjon for diktaturer”, er det Nord-Korea:

— Nord-Korea er et forferdelig regime! Jeg ble nedtrykt av å være der. Folk lever i et stort fengsel, er lutfattige og lever miserable liv, forteller Fatland. 

— Innbyggerne lever i en boble, og har gjort det i over 70 år. Selv de som jobber med turisme, er svært uvitende til hvordan verden for øvrig er. De har jo ikke engang internett!  

Georgia – årets reisemål?  

Flere reiseredaksjoner trekker i år frem Georgia som et av årets heteste reisemål

— Georgia er et fantastisk land i Kaukasusfjellene, der det har skjedd masse de siste årene, forteller Fatland. Landet vender seg mot Vesten og har den siste tiden er blitt oppdaget av andre deler av verden. 

— Georgia er et lite land, så du kan se mye på kort tid. Her ligger Europas høyeste fjell, som er fint å besøke både sommer og vinter. 

Tbilisi har en sjarmerende, om noe slitt, gammelby. Maten og vinen er veldig god, vinen blir faktisk bare bedre og bedre. Det er også mulig å dra på vingårdsbesøk i Georgia. Og har du litt mer tid, kan du kombinere reisen med en tur til Armenia og Aserbajdsjan. 

Skrevet på oppdrag for VG.no mars 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *