En fremtid uten menn

Square

Det høres ut som et feministisk manifest, men det er det ikke, sier Maren Uthaug. Den norsk-danske forfatteren har gjort stor suksess i Danmark med sin nye roman om en verden styrt av kvinner.

Tekst: Mette Solberg Fjeldheim

I romanen 11 % har kvinnene sett seg lei av menn. Det er kun 11% menn igjen i befolkningen og de er plassert på avlssentre den kvinner kan gå for seksuell tilfredsstillelse – eller for å bli gravide. Derav tittelen.

– Det er en slags fremtidsroman som foregår i den nye tiden. En tid der menn er utfaset av samfunnet, forteller Maren Uthaug.

Engasjerer yngre lesergrupper

Kvinnene har sett seg lei av patriarkatet, vold og kriminalitet. – Bare se her i Danmark; 96 % av de som er fengslet for mord er menn. Jeg vil tro det er tilsvarende i Norge, sier den dansk-norske forfatteren.  

Maren Uthaug er forfatter og illustratør. Hun er halvt samisk, med røtter fra Trøndelagskysten og Kautokeino, men har bodd i Danmark siden hun var åtte år. Hun har skrevet og utgitt fire romaner og har tegneseriestriper på trykk i Politiken hver dag. Disse stripene, «Ting jeg gjorde», er også samlet i bøker på det norske markedet. Til våren utgis den tredje, Mødre.  

Forfatterens fjerde roman, 11 %, er allerede utgitt i Danmark og tilbakemeldingene har vært svært gode. Det Uthaug synes er særlig hyggelig denne gang, er at hun ser ut til å nå også en yngre lesergruppe enn tidligere.

Til våren utgis boka i nynorsk språkdrakt på hennes norske forlag, Samlaget.

Inspirert av en stillehavsøy

– Det er hva som skjer med meg når du setter meg i en sofa i to år, ler Uthaug.

For da hun, som alle andre, ble forvist til sitt hjem i pandemien, satte hun seg ned og skrev denne historien. – Jeg har hatt det veldig artig, forteller Uthaug, som beskriver skrivingen som «en vill prosess», der hun har snudd opp ned på ting i samfunnet.

Det var i forbindelse med research rundt stillehavsøyer til sin forrige bok hun kom over en historie som vekket hennes interesse. Da leste hun om en øy hvor kvinnene for 150 år siden hadde sett seg lei av menn som kriget og skapte uro. Til slutt hadde disse kvinnene samlet seg og bestemt at det i de neste tjue årene ikke skulle fødes flere guttebarn. – Det er jo en veldig grotesk løsning, men det var jo en løsning, sier Uthaug.

Dermed var idéen til boka født. – Det ble det første spadestikket, sier hun.

Humoristisk om matriarkalsk samfunn

I 11 % har hun skapt et samfunn som er matriarkalsk og som minner mye om Moderreligionen, den religionen som mange mener var forgjengeren til kristendommen. Men først og fremst handler romanen om fire kvinneliv som motvillig blir viklet inn i hverandre og som tvinges til å samarbeide når det dukker opp en gutt i det fri.

Selv mener hun bestemt dette ikke er en feministbok. Men hun har gjort mye research på seksualitet og orgasme.

– Jeg tror leserne synes det er artig med en roman som ikke er trist. At det er underholdning, men samtidig noe å tenke over, sier forfatteren.  Hun mener det ikke er en bok som gjør at man blir rasende eller der menn føler seg utenfor.

– Det handler mer om å endre ting i samfunnet, avslutter Maren Uthaug.

intervju med Maren Uthaug for BOK & SAMFUNN / Bok365

Intervjuet med Maren Uthaug ble gjort for Bok & samfunn / Bok365 i forkant av bokutgivelsen 11% våren 2023.

Romanen 11% er utgitt på Samlaget. Boken har fått strålende kritikker etter at den ble utgitt på norsk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *