Kvinnedag, krig, klimakrise og koronapandemi

Square

Med klimakrise, koronapandemi og krig er kvinnedagen viktigere å markere enn noen gang. For det er kvinnene som blir sterkest berørt når fattigdom øker. Og det gjør den nå.

Kvinner i krise kan ikke tenke på kvinnekamp. Det er for oss å ta denne kampen på vegne av oss alle. For vi er alle sterkt berørt av klimakrisen, noen mer enn andre. Vi er også berørt av krigen i Europa, men ingen mer enn de som må bli igjen og kjempe, de som blir sendt ut for å kjempe og de som må flykte fra sine hjem. 

Mine tanker i dag går særlig til kvinnene i Ukraina som må forlate sine menn og alene ta vare på sine barn. Tankene mine går også til kvinnene i Russland, som ikke støtter regimet, som trodde sønnene dro på øvelse, men endte med å gå i krig. 

Min tanker går også til disse kvinnene jeg deler bilder av i dag. Dette er fra mitt besøk hos en kvinneklubb på Tonlé Sap i 2017. Siden da har det blitt i økende grad vanskelig for helsetjenestene å nå ut hit. Vann-nivåene har vært historisk lave flere år på rad. Det er mer krevende å finne fisk, og dermed vanskeligere å livnære seg. Og slik påvirkes hverdagen til mennesker verden over. 

Det er fortsatt en jobb å gjøre. Men den er mer kompleks enn noen gang. Kampen mot likestilling er også nært knyttet til kampen mot fattigdom, klimakrisen – og patriarkatet. 

Jeg skriver mer om dette på reiselykke.com «Kvinnedagen er kanskje viktigere enn noen gang».

Gratulerer med kvinnedagen. Kampen er definitivt ikke over.

Les også: Koronakrise, klimakrise og krig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *