Å skrive frem sin egen mening

Square

Hva mener jeg, sånn egentlig? Det er ikke alltid like enkelt å finne ut av. Men det finnes en løsning: å skrive. 

Vi blir bombadert med andres meninger hver eneste dag. På Facebook. På Instagram. I avisen, ukebladet og TV-en. På blogger og i kommentarfelt. Av familie og venner, på studiet eller arbeidsplassen. Men vet vi alltid hva vi selv mener om en sak, innerst inne? 

Vet vi hva vi egentlig står for? Vet vi om det er vår egen mening vi egentlig uttrykker – eller er det snarere den oppfattelse vi er påvirket til å ha gitt forholdene og tilstanden rundt oss? Som et resultat av vår oppvekst, studieretning, del av landet og ikke minst – verden?

Av og til kan det være lurt å gå en ekstra runde med seg selv og kjenne ekstra godt etter. 

Å gå, å tenke, å meditere, å skrive

Selv tenker jeg best når går tur, til fots eller på ski. Jeg tenker godt når jeg sitter på trappa med morgenkaffen, også. Men skal jeg gjøre meg opp en mening, legge en plan eller resonnere meg frem til noe, må det penn og papir til – eller et tastatur. 

Jeg finner det også nyttig å «nullstille» hjernen fra tid til annen. Koble av og ut. Det gjør jeg gjerne ved å gå helt inn i noe – som når jeg gjør yoga, dyrker eller skriver. 

Å skrive fritt og uten forbehold

Nettopp det å skrive kan nemlig også gjøres som en mental trening. Å finne et tema å skrive rundt, helt fritt, i 10 – 15 minutter. Uten å redigere meg selv, bare la teksten flyte ut av hodet, gjennom armen, ned i hånda og ut gjennom pennen. 

For det noe er med å føre fingrene over tastaturet – og aller helst – la hånda føre blekket fra pennen ut over bladsidene i notatboka. Slik finner jeg tråden. Det er slik jeg kan skrive meg mer kreativ. Det er også da jeg klarer å resonnere meg frem til en avgjørelse. Kan jeg finne nye løsninger på tankerekkene og se andre muligheter. 

Å skrive seg en avgjørelse

Skal jeg ta en avgjørelse, kan det være fornuftig å skrive lister. For og i mot. Fordeler og ulemper. Pluss og minus. 

Er den ene listen langt lengre enn den andre, kan det være riktig side. Men den korteste listen kan like gjerne være mer tungtveiende. Kanskje har den mer vektige grunner på sin side? 

Å skrive seg opp en mening 

Men er det noe jeg har på hjertet, noe jeg mener noe om, noe jeg ønsker å uttrykke – da er det hele setninger som må til! Setninger som former avsnitt. Avsnitt som former sider. En tekst som fører frem til et sluttpunkt, en klargjøring, eller en retning. 

Som Gustave Flaubert sier det så fint: 

Kunsten å skrive er kunsten å oppdage hva du egentlig mener

Er det ikke godt sagt? 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *