Tokyo sett fra gateplan

Square

Det begynte med en praktikantjobb ved den norske ambassaden i Tokyo. De siste ti årene har Ina Strøm brukt sparepengene på å feriere i Japans hovedstad. 

Ina Strøm er journalist og nyslått forfatter av boken Alt dette er Tokyo. For som hun sier selv: — Tokyo er så mye mer enn høye bygninger, neon og kaos. Og det trenger slett ikke være så dyrt, selv om byen har rykte for å være nettopp det. 

Sammenlignet med de fleste av oss, er Ina Strøm å regne for en kjenner av Tokyo. I løpet av en ti års periode har hun tilbrakt mer enn 10 000 timer i den store metropolen. Men likevel fremstår Tokyo stadig gåtefull og ny for forfatteren. 

Alltid noe nytt å oppdage

— Tokyo er så utrolig sammensatt! Her treffer jeg oldinger på vei hjem fra badet i pysjen eller folk som sykler midt i gata ett øyeblikk. Ti minutter senere er jeg omgitt av spillehaller, støy og neon.  

Det er alltid noe nytt å oppdage i Tokyo, mener forfatteren, og innrømmer at hun visst aldri blir ferdig med Japans hovedstad. — Det er et deilig sted å være, rett og slett! Med mye folk, estetikk og annerledeshet. Det er hyggelig og behagelig å være her, og det er kvalitet over det meste, både maten og opplevelsene. Tokyo er en deilig parallellverden! 

Mange ser kanskje for seg at det skal være stressende, men Tokyo er ikke veldig stressende, mener Strøm.  — Det er alltid kort vei til en oase, for eksempel en av byens mange nostalgiske kissaten-kaféer, en rolig bakgate eller en park.

Selv om Tokyo er mangfoldig og kan tilby opplevelser for alle, uansett interessefelt, er det er noen ting Ina Strøm mener man absolutt ikke må gå glipp av. Kirsebærtreblomstringen er én av dem. 

Å se kirsebærtrærne blomstre

Hanami betyr «å se på blomster» og det å sette pris på de vakre trærne under blomstringen. I år vil hovedstaden se blomstringen uke 12 og 13, og Strøm kan tipse om fire favorittsteder hun liker å se de vakre kirsebærtrærne blomstre. 

— Dessverre er de ikke bare mine favoritter, legger hun til, og varsler med det folkerike parker under blomstringstiden.

I Ueno-parken står hele tusen kirsebærtrær i blomst samtidig. Yoyogi-parken er morsom å besøke året rundt, og her tar det helt av under kirsebærtreblomstringen, forteller hun.

— Her kommer folk og har piknik. Men også Meguro-elven og keiserpalasset er fine steder å se kirsebærtrærne blomstre.  

Japansk tapas 

— Det man må få med seg ved et besøk i Tokyo, er izakaya, en slags japansk ”tapasbar” med små retter og uformell stemning, der man bestiller litt etter litt. Her kan man bruke hele kvelden på å spise og skravle, forteller forfatteren. 

Isakayaene begynte som sakeutsalg 1700-tallet. Senere ble det vanlig å servere sake i butikken, og etterhvert oppsto det i den formen man finner dem nå: med mat og sake. 

— Nå er det maten som er stjernen i mine øyne, selv om det fortsatt er godt utvalg av sake, forteller Strøm. Hun legger til:

— En izakaya kan være alt fra mer fornemme steder til små steder under togskinnene. Selv liker jeg bedre å spise på de mer røffe stedene, som gjerne under ei bro, der arbeiderne kommer og er mer avslappet etter jobben, sier Strøm.

Bad i varme kilder

En annen ting Strøm anbefaler ved et Tokyo-besøk, er de japanske badene.  

— Onsen må oppleves, sier hun. — Dette er blitt en personlig favoritt for meg.  I Tokyo finner du alt fra offentlige badehus, der et onsen-bad koster ca. kr 30,- og du får treffer lokale badegjester. De offentlige badehusene er mer nøkterne bad, legger hun til. For den som foretrekker mer eksklusive omgivelser, anbefaler hun de mer luksuspregede onsen-resortene i fjellene med naturlig varmt vann fra onsenkilder. 

— Her er det bading som er selve poenget ved oppholdet, der man reiser opp til fjellene for å bade i de utendørs varme kildene. Det er rett og slett optimal avslapning! sier Strøm, som finner hele vaskeritualet spesielt avslappende og meditativt. 

Overnatting hos munkene

For den som vil oppleve noe enda litt mer spesielt og mindre vanlig blant turister, finnes det muligheter for å overnatte hos munkene i templer. Disse stedene finnes stort sett over hele landet, også like utenfor Tokyo.

—  Det høres kanskje litt mer ”hard core” ut, men de stedene jeg har vært, har det vært lite snakk om mitt forhold til religion, og du velger selv hvor mye du vil delta i den mer religiøse delen av oppholdet. 

Slike overnattingssteder kalles shukubo, og man får vanligvis servert utsøkt vegetarisk mat og ligger spesielt vakkert til i terrenget. 

— Dette er kanskje den reiseopplevelsen som står sterkest i kontrast til neonlysene og høyhusene vi oftest forbinder med Tokyo, avslutter Ina Strøm. 

Les mer om Tokyo på Reiselykke

Skrevet på oppdrag for VG.no april 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *