Der høydepunktene står i kø

Square

En reise i fornminner, arkitektur og kulturlandskap

Arven etter vikinger, spennende arkitektur og en av landets vakreste kjøreturer: I Ryfylke, på Karmøy og i Haugesund kan du reise i tradisjon, kultur og natur. Bli kjent med området der Norge ble samlet til ett rike!   

Med et landskap som ga Norge sitt navn, hvor vikingkonger styrte skipstrafikken og der sildefisket skapte både by og bygd, kan du lære mer om norgeshistorien, nyte av vakkert kulturlandskap og områdets frukter. Samtidig som du får opplevd moderne kunst, kultur og arkitektur. 

Her er noen av høydepunktene du finner i dette området. Kanskje dette kan være en idé for sommerens reiseopplevelser? 

Vikinghistorien på Avaldsnes

Legg turen til Avaldsnes for et dypdykk i vår egen vikingehistorie! For rundt 3500 år siden ble det nemlig etablert et maktsenter på Avaldsnes på Karmøy, som med tiden skulle bli et sete for høvdinger og konger. Det var også her Harald Hårfagre og hans etterkommere hadde kongssete i nærmere 500 år. 

Det er derfor ikke så rart at det er blitt gjort spennende funn på Avaldsnes, noe man kan stifte nærmere bekjentskap med ved å besøke Nordvegen historiesenter, vikinggarden på Bukkøy og middelalderkirken Olavskirken. 

Haraldshaugen – Norges eneste riksmonument 

Riksmonumentet Haraldshaugen er et monument like ved sentrum av Haugesund, reist til minne om Harald Hårfagres samling av Norge i 872. Tusen år senere ble støtten reist, der Norge i følge sagaen ble samlet til ett rike. 

Selve monumentet står reist som en stor gravhaug, omgitt av en granittmur og 29 bautasteiner. Hver av disse bautaene representerer de gamle norske fylkene, mens obelisken på toppen av haugen viser fire bronsepaneler. Disse illustrerer viktige scener i Harald Hårfarges virke. 

Bildetekst:  Monumentet er tegnet av arkitekt Christian Christie

The Rising Tide i Kvalsvik 

«The Rising Tide» av Jason DeCaires Taylor ble opprinnelig utstilt I Themsen i London, men i dag kan utstillingen med de fire hesteskulpturene ses ved Kvalsvik i Haugesund. 

Skulpturene illustrerer den pensjonerte arbeidshesten. Samtidig trekker de oppmerksomheten til vår kontinuerlige avhengighet av fossile brensler, og de potensielle apokalyptiske resultatet av klimaendringene dette medfører. Spørsmålene som stilles er Hvem er ansvarlige, og hvor er vi på vei? 

Den hvite empirebyen Skudeneshavn 

Ytterst på sørspissen av Karmøy ligger den koselige, hvitmalte seilskutebyen Gamle Skudeneshavn. Denne godt bevarte gamlebyen går helt tilbake til sildefisket på tidlig 1800-tallet.  Gamle Skudeneshavn er et av Norges best bevarte kystbymiljø og oppført på Riksantikvarens eksklusive liste over fredete kulturmiljøer. 

Seilskipsflåten brakte med seg impulser fra det store utland, og særlig Empirestilen med utgangspunkt i 1700-tallets utgravinger i Pompeii preger bybildet den dag i dag. Her er det koselig å legge ut på vandring i gatene, se på bygningene, besøke en av kaféene og kanskje ta turen i byparken. 

Fjordcruise i Åkrafjorden 

Legg turen inn til Åkrafjorden og klyv ombord i Fjordcruise med MS Stein Viking. På tur med dem får du en naturopplevelse av de sjeldne. Her kan du nyte synet av bratte fjellsider og frodige lier, observere fjordnære gårder og småkraftverk. 

Men største opplevelsen av de alle, er nok det kraftige fossefallet Langfoss, som med sitt 612 meter lange fossefall rake veien ned i fossen. Fossen er blitt kåret en av verdens vakreste fossefall av CNN. Glem heller ikke å legge turen innom Åkrafjordtunet. Her finner du både kafé, overnattingsmuligheter og godt utvalg i lokale matprodukter å kjøpe med hjem. 

 

Arkitekturrunden 

Arkitekturveien har den beste samlingen av arkitektoniske verk i Fjord-Norge og er den eneste turistruten i Norge med både moderne og historisk arkitektur i løpet av en dagstur. Ved å legge kjøreturen gjennom  det flotte naturlandskapet i Suldal, Sauda og Røldal, kan du blant annet oppleve Allmannajuvet i Sauda av Peter Zumthor og Geir Grungs arkitektur for Røldal Suldal kraft i Nesflaten. 

En spennende opplevelse for den som tør, er å dra på gruvevandring i  Allmannajuvet. Her blir du utstyrt med hjelm og lykt, og sammen med en guide går dere langs den gamle gruveveien og inn til selve gruvene. Dere får høre historien om gruveeventyret og vil få en smakebit på hvordan livet inne i gruvene var på slutten av 1800-tallet.

Pass også på å få med deg Røldal Stavkirke, som kan dateres tilbake til 1200-tallet. I området finnes også flere gode eksempler på tradisjonelle gårdsbygninger, som Kolbeinstveit fra 1850. Smelteverket i Sauda kan dateres tilbake til 1920-tallet, og er et eksempel på industriell arkitektur i området. 

Nasjonal turistveg Ryfylke

Arkitekturruten er en del av nasjonal turistveg Ryfylke, som er en av landets 18 nasjonale turistveger. Denne er på 260 km og følger langs Rv. 13 og Fv. 520. Her finner vi noen av landets mest spektakulære turistattraksjoner, som Preikestolen og Kjeragbolten. Ved Svandalsfossen kan du gå i tappene og kjenne på naturkreftene. 

Ved Lysefjorden kan du nyte naturen, utsikten og kanskje ta deg en kort ferjetur. Hele området frister til avstikkere og stopp underveis, som å dra på laksefiske, en topptur eller strandstedene ved Sand. 

Frukt og blomster

I Ryfylke er det lange tradisjoner for å dyrke frukt, og det kan dere lære mer om ved å ta turen til Grønvik Gard. Flere generasjoner har bidratt med erfaring og kunnskap. Slik ble Grønvik Eplemost til, produsert her i lia ved Finsterfjorden i Hjelmeland. 

De første epletrærne ble plantet av en husmann på 1800-tallet. Etterhvert ble fruktdyrkingen satt i system av oldefaren til de som dyrker frukt i dag. Grønvik Gard tar imot grupper for omvisning og smaksprøving av eplemost. 

En annen frodig opplevelse finner vi i den eksotiske parken Flor og Fjære. Dette privateide familielandet ligger i dag på den forblåste husmannsplassen på Sør-Hidle som siden 1965 og gjennom tre generasjoner er blitt en enestående blomsterpark med matservering. Flor og fjære er åpent for besøkende sommerstid, en halvtimes båttur unna  Strandkaien i Stavanger.  

Fjordcruise i Lysefjorden

Rødne Fjord Cruise tilbyr fjordcruise inn i Lysefjorden, med et gløtt inn i Fantahålå. Her får du høre sagnet om hva den mystiske grotten en gang skjulte. Ombord i cruiset kommer du også tett på Hengjanefossen, der du får smake på det friske fjellvannet. 

Opplev en behagelig tur innover Lysefjorden ombord i cruisebåter med panoramavinduer og nyt synet av det magiske fjordlandskapet. Kiosken tilbyr servering og det er mulighet for en tur på dekk. Høydepunktet er så klart å se Preikestolen trone høyt der oppe over fjorden. 

Kunde: Visit Haugesund

Tekstforfatter for sommerkampanjen 2020, der denne teksten inngikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *