– Dette er min første ordentlige Oslo-krim, avslører Riverton-prisvinner Sven Petter Næss. I mars lanseres forfatterens fjerde kriminalroman med Harinder Singh i hovedrollen. Denne gang tar han for seg en taxinæring i endring.
Tekst: Mette Solberg Fjeldheim
Til daglig jobber Sven Petter Næss med IKT innen høyere utdanning og forskning. Det er på kveldstid, i ferier og i helgene han ha skapt sitt alter ego, halvt indiske Harinder. Det har snart gjort ham til forfatter på fulltid, med Riverton-prisen i bakhånd og bok fire snart i trykken. I februar lanseres Passasjeren.
Fra IKT til krim
Det var først da han var i førtiårene Sven Petter Næss fant ut at det var på tide å gjøre noe mer med skriving. Som fulltidsansatt i utdanningssektoren har det vært mang en kveld, helg og ferie som har gått med til skrivingen.
– Jeg har fortsatt fulltidsjobb, men i år har jeg jukset litt, kan Næss avsløre. – Det handler om å komme á jour. Det skjer jo også ting rundt forfatterskapet, forteller han. For nå handler ikke forfatterskapet bare om å skrive lenger.
Det forventes at han stiller opp til intervjuer, på litteraturfestivaler og til prisdryss. For slik er det, når man slår til med en Riverton-pris allerede for bok to.
– Det blir nok litt mer permisjoner fremover også, sier forfatteren. For han har enda flere bøker på hjertet. Og med det følger stadig nye oppdrag.
Inspirert av egen oppvekst
Sven Petter Næss er oppvokst i Oslo, med en stefar fra New Delhi. Indisk kultur var en del av livet hans på hjemmebane allerede fra barnsben av. Da han debuterte som krimforfatter, måtte det bli med en krimhelt med en bakgrunn omtrent som han selv.
Det var først da han skjønte han kunne skrive sin egen erfaring inn i sin karakter at skrivingen løsnet. Og med det var Harinder Singh født.
– Jeg skriver aldri helt selvbiografisk, men likevel må man bruke av seg selv for å skrive noe som oppleves sant i leserens øyne, mener Næss. Harinder er mørkere i huden enn Næss og har indisk navn. – Han er et speilbilde av meg, men med indisk mor og norsk far, sier Næss.
I karakterutviklingen ble det naturlig å ta tak i en bakgrunn han kjenner til selv. – For når man skal skrive frem en krimhelt, må det være en karakter du har lyst å følge lenge, mener Næss.
Selv ble han født inn i en tradisjonell norsk familie i Oslo. Men etter at hans foreldre skilte seg, giftet hans mor seg med en indisk innvandrer. Slik fikk han likevel en litt annerledes oppvekst enn de fleste rundt seg. Men selv om hverdagen hans besto av indisk mat til middag og Bollywood-filmer til kvelds, tenkte han aldri over at det var noe eksotisk ved det.
– For meg var det rett og slett helt naturlig. Jeg stusset aldri over det, forteller han. Men etterhvert merket han seg at andre rundt ham syntes det var spennende.
Krim med samfunnsaktuell tematikk
Næss opplevde aldri rasisme selv. Men slik var det ikke for alle i hans familie og omkrets.
– Min far … Ja, jeg kaller ham min far, han har jo vært det i 45 år, legger han til, før han fortsetter. – Min far ble dømt etter sin hudfarge. Interessant nok; når de skjønte han var inder og ikke pakistaner, ble det lettere å akseptere også ham.
– Rasisme handler ofte om hudfarge, men ikke minst handler det om religion, mener Næss. Det tilsier forfatterens erfaring. Næss’ stefar var sikh og da folk skjønte det, var det liksom mer akseptabelt enn om han var muslim. Likevel satte nettopp slike opplevelser sitt preg på Næss fra allerede ung alder.
Kanskje ikke så rart da, at forfatterens første krim tok tak i rasisme som tema. Senere ble det justismord og nå er det altså en taxinæring i endring det handler om.
Forfatterens første Oslo-krim
Sven Petter Næss har riktignok vært innom Oslo tidligere, men denne gang er det her hele handlingen er lagt.
– Jeg har forsøkt å ta tak i et Oslo ikke fullt så mange kjenner. Han nevner Iladalen og Opsal som eksempler. Dette er områder som er bakgrunnen for gåten som denne gang skal rulles opp; en sak der en taxisjåfør har blitt drept.
– Vi befinner oss jo nå i en storby, med en næring mange har et forhold til, men som få kjenner godt til.
Taxinæringen er en bransje som er utsatt og i stadig omveltning, mener Næss. Han viser til frislippet i drosjenæringen og nevner taxisvindelsaken med skattebedrag og underslag.
Hvordan det går og om Harinder klarer å løse saken, gjenstår å se. Men spørsmålet om det kommer flere bøker fra Sven Petter Næss er det ikke noe å lure på. Første utkast til hans femte krim er allerede skrevet.
Intervjuet med Sven Petter Næss ble gjort for Bok & samfunn / Bok365 i forkant av utgivelsen.
Næss utgir sine kriminalromaner på Aschehoug forlag