Høyt og lavt i Slovenia

Square

Slovenia er så lite at du kan oppleve en hel del på én dag – og så variert og rikt på severdigheter at du kan fylle en hel ferie med opplevelser.

Eventyrlige slott og middelalderbyer, idylliske innsjøer og høyreiste fjell – i Slovenia finner du litt av hvert å utforske. Her er de fleste severdigheter kun en kjøretur unna. 

Idyll langs kysten

Nå er det ikke lange kystlinja Slovenia har, skvist inn som den er mellom Italia og Kroatia. Men den er der og er absolutt verdt å besøke. Her finner vi nemlig flere koselige og historiske kystbyer. På under fem mil finner vi blant annet det historiske turiststedet Portoroz, fiskelandsbyen Izola, havnebyen Koper og ikke minst: Piran, en av Middelhavets best bevarte middelalderbyer.

— Piran ble tidlig en internasjonal handelsby, forteller Maria Val Novikova fra Best Tours. Mens Izola var en større og mer tradisjonell fiskelandsby, drev innbyggerne i Piran med handel, og særlig salt var en viktig vare. — Her hvor vi står nå, var det ikke torg før, men båter og handelsmenn. Både olivenolje, grønnsaker og salt var i omløp, forteller dagens guide. 

Grotter og drager

I løpet av en times kjøretur fra kysten kommer vi til grotten Postojna. Denne grotten er så stor, at besøket gjennomføres med både guide og tog.  – Da toget først kom hit i 1872, måtte man dytte det innover, forteller vår utnevnte guide, Primorž. Da tok det langt lengre tid å besøke grotten enn dagens halvannen time. 

Besøket er en fascinerende rundreise i en annen verden, med ulike formasjoner av dryppstein i flere fargetoner. Men her er mer å se: Her holder nemlig også levende vesener til, som de blinde grotte-salamandrene. 

— Grottesalamandrene kan lukte og smake, men ikke se. De kan også føle elektromagnetiske signaler, forteller Primorž. Vår guide legger til at småkrypene, som også kalles minidrager, kan leve i opptil ti år uten mat. 

Det slipper heldigvis vi. Like ved utgangen ligger nemlig hotellet og restauranten Postojna Cave Hotel Jama. Full av inntrykk fra jordens indre skal det smake med litt slovensk lokalmat, kjenner jeg. 

Korte avstander

Med Ljubljana som utgangspunkt når du de fleste steder i landet på under et par  timers kjøretur. Dermed kan du fint utforske både kyst og hovedstad, samt besøke vingårder, slott og grotter i løpet av ferien. 

Eventyrlige slott

Slovenia har flere slott, festninger og herskapelige bygninger verdt å besøke. Slottene i Ljubljana og Bled er to av de mest kjente. 

Grottene i Slovenia 

Det finnes flere grotter man kan besøke i Slovenia. Den mest kjente er Postojna.

https://www.postojnska-jama.eu/en/

Reisen hit

Med fly: Det går ikke direktefly fra Norge til flyplassene i Slovenia, men SAS/Lufthansa flyr dit i samarbeid med det lokale flyselskapet Adria Airways. Priseksempel kr. 3 457,- for raskeste reisemåte.

Buss: Flixbus kobler Slovenia til andre større Europeiske byer:

https://global.flixbus.com/bus/ljubljana

Tog: Reisen kan gjøres via Kroatia, Italia, Østerrike, Ungarn, Serbia, Tsjekkia, Tyskland og Sveits https://www.eurail.com/en

Langs bakken: Tog, buss eller bil fra Norge eller nabolandene. 

Reise rundt i Slovenia

Det er gode bussforbindelser i Slovenia og det går offentlig transport mellom de fleste byer. Billetter kjøpes på stasjonen eller ombord. Se nettsiden her for tidtabell: https://www.ap-ljubljana.si/en/timetable/

Det er også et alternativ å reise innenlands med tog. 

Nettside: www.slo-zeleznice.si/en/

Tips: Det går fint å kombinere en reise til Slovenia med ferie i Italia og Kroatia.  

Se også www.slovenia.info

Gode restauranter

Slovenska Hiša i Ljubljana er et fint utgangspunkt for å bli kjent med slovensk lokalmat. https://www.slovenskahisa.si

Restaurant Manna ligger i et historisk hus i Ljubljana og har servering over to etasjer. Gourmetmat til overkommelig pris. http://www.restaurant-manna.com

Lolita er en hyggelig kafé med fokus på kaker og konfekt, som ligger langs elven i Ljubljana. Facebook-side: https://www.facebook.com/LolitaKavalGroup/

Bra hoteller

Ljubljana et godt utgangspunkt for å utforske Slovenia, da det ligger omtrent midt i landet. Her finner du leiligheter, pensjonat og hotell i ulike prisklasser. Her er tre forslag:

Celica Hostel

Et nyrenovert øko-sertifisert hostell i et tidligere fengsel. 

https://www.hostelcelica.com/en

City Hotel Ljuljana 

Et tre stjerners hotell beliggende i hjertet av Ljubljana

https://www.cityhotel.si/en/

Grand Hotel Union

Et firestjerners historisk hotell like ved gamlebyen 

https://www.union-hotels.eu

Ta med hjem

Typisk lokale produkter er vin og salt, samt honning og bieprodukter. Ellers er keramikk, krystall og blonde lokale produkter.

Verdt å besøke

Bled er kjent som et av de vakreste stedene å besøke i Slovenia. 

Middelalderbyen Piran sies å være den vakreste byen langs Slovenias kyst 

Det finnes flere grotter i Slovenia, men den mest kjente er Postojna.

Les mer om Slovenia på Reiselykke

Reportasje (tekst og foto) levert Norsk Ukeblad. På trykk i 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *