Motemat og matmote

Square

Vi lever i en tid der det er blitt en fulltidsgeskjeft å servere pudderrosa sukkerholdige cupcakes og økologisk hjemmelaget mat. Om hverandre. 

Lav-karbo i går. Grov-karbo i morgen. Kortreist mat, økologisk mat og supermat er kommet for å bli. Smoothies og iskrem laget fra bunnen er blitt fargerike innslag i en ellers tilsynelatende grå og kjedelig hverdag.

Høyutdannede kvinner er tilbake ved kjøkkenbenken, de søker fordums status som hjemmeværende. De drømmer seg tilbake til det enklere 50-tallet. Slik at de kan vinne kakekonkurransen i nabolaget.

Vår status i samfunnet ligger i matvogna vi triller rundt på dagligvaren. Der mat er magefyll for noen, er hva vi putter i oss sosiale markører for andre. Halvfabrikata og E-stoffer er fy-fy på Solsiden, mens frossenpizza aldri har solgt så bra som nå.

Bensinstasjonen selger mer pølser enn bensin. Og mens hvitløken var 68-ernes ketchup, er trøffeloljen 2000-tallets balsamico-eddik. Sushi er den nye tacoen. Pølsebua selger rå fisk, Kikkoman står side om side med Mills ketchup på disken. På Vestkanten skal sausen lages fra bunnen, middagen skal bugne av antioksidanter, og dets bevis skal legges ut på nettet.

Lav-karbo bølgen er som skapt for innbyggerne i verdens rikeste land. Fet og kostbar mat som generasjonen før oss kun unnet seg en sjelden gang, er blitt hverdagskost. Hva alt dette fettet bidrar med av hjerte- og karsykdommer på sikt er det ingen som vet. Så lenge kuren fungerer på kort sikt, er det godt nok.

Ned i vekt, og ikke trenger du svette heller. Smør-krisa er alt glemt. Den er snøen som falt i fjor, og fordums bekymringer. 

Uke etter uke tilbyr Allers, Hjemmet og Norsk ukeblad oppskrifter på de deiligste sukker- og fettholdige høykarbo-kaker. Samme blader tilbyr slankekurer med lovnad om 10 kilo ned på ti uker og forkynner nok en gang manifestet som verken tillater sukker, frukt eller trim.

Forlagshusene spyr ut kokebøker med cupcakes og pasta på menyen. I neste stund en treningsbok, slankebok, og nok en lavkarbo-bok. Ikke rart man blir forvirra, og ser kiloene bevege seg opp og ned langs kroppen som en jo-jo. Imens ligger Grethe Roede på siden og vaker. Hennes datter går en fortsatt fet fremtid i møte.

Mat er ikke lenger bare mat. Det er et næringsmiddel, slankemiddel og trøstemiddel. Det er sosial status, det er mote og det er underholdning. Hellstrøm kommer hjem til naboen, og kjendiser av ulik art står i kø for å delta i TVNorges seer-suksess ”Fire retters middag”. Seerne sitter klistret, fire kvelder på rad, uke etter uke, og ser på at kjente folk spiser.

Stadig nye smekre matbloggere dukker opp bak enda lekrere kaker som bakerne selv ikke kan innta, med fare for vektøkning. Med rosa miksmastere og kremfargede kjøkkendisker blogger de om sine vakre småkaker i stedet. Nye super-kameraer, gjerne donert av merkevareleverandøren selv mot et promoterende blogginnlegg, foreviger kakeverkene før de dyttes i poden eller kastes i søpla.

Nå er sågar en ny kakesport dukket frem på banen. Med kreativitet og mye tid for hånden skal  porsjonskakene cakes-on-a-stick kreeres etter beste evne for sukkerhungrige bloggfølgere. Ikke rart man må slutte å jobbe. 

– Sulten

Eksempel på en petit

Denne teksten er et eksempel på en petit og ble skrevet av meg en gang i 2011 i forbindelse med studiet i Featurejournalistikk.

En petit er en argumenterende tekst. Sjangermessig tilhører den samme type tekster som kronikker, ledere, kommentarer, anmeldelser, essay, leserinnlegg og kåseri. Ikke minst kan en petit fungere godt som et blogginnlegg.

Les mer om petit her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *